Recensie


Soms is wat onmogelijk lijkt, alleen maar moeilijk

De auteur stefan Brijs (1969) waagde zich aan een thema dat bij vele mensen gevoelig ligt. Met ' De engelenmaker' (429 p.) schrijft hij over de gevaarlijke mogelijkheden van het scheppen van leven. Het is een triller waar geloof en wetenschap samen komt. Stefan Brijs is schrijver van diverse bekende boeken zoals: 'post voor mevrouw Bromley' en 'De verwondering'. Het verhaal is doortrokken van gebeurtenisen die elkaar opvolgen.
De roman speelt af in het dorpje Wolfheim, in het Duitstalig deel van België, vlak bij het drielandenpunt. Het is een zeer bijgelovig dorpje. Docter Hoppe vestigde zich in 1984 als huisarts in het dorpje. De dorpelingen zijn weinig geneigd zich door hem te laten behandelen. Hun afkeer en nieuwsgierigheid worden tot grote hoogte opgevoerd door de aanwezigheid van Hoppes drie lelijke babyzonen met de namen Gabriël, Rafaël en Michaël. Ze lijken als drie druppels water op elkaar, ze hebben de hazenlip en de roskeurige haren van hun vader. De geheimzinnigheid van dokter Hoppe wekt bij vele dorpelingen vragen op waardoor de roddels er losbarsten.
In 1979 kloonde hij voor het eerst aan de universiteit van Aken muizen. Hij was er in geslaagd een levend wezen te maken uit een eicel en erfelijk materiaal. Hij toonde dit niet onmogenlijk, maar wel zijn tijd vooruit, experiment aan Rex Cremer. Rex is een proffesor die Hoppe steunt in zijn onderzoek. Maar hier krijgt hij later spijt van. Hoppe voldoet namenlijk niet als een echte onderzoeker. Hij moet zijn muizenproef herhalen om wetenschappers er te kunnen van overtuigen dat hij een techniek heeft gevonden om wezens te klonen. Maar hij vindt dit pure tijdverspilling en zet zijn werk alleen voort. De gebeurtenissen wisselen zich af uit het heden en verleden vanuit verschillende gezichtspunten. Het verhaal begint in het heden en de hoofdstukken wisselen zich soms af naar het verleden die steeds meer verduidelijking geven over de huidige situatie in het heden.
De dokter wordt na verloop van tijd toch geaccepteerd in Wolfheim en kan eindelijk zijn  praktijk gaan uitoefenen. Hierdoor moet hij een huishoudster aannemen die op de kinderen moet passen en hen moet onderwijzen. Op deze manier komt de lezer langzaam meer te weten over het leven van de drieling.
Ook de jeugd van dokter Hoppe wordt beschreven waar hij in het klooster als debiel gezien werd. Hier wordt de lezer duidelijk gemaakt welke band Hoppe met God heeft. 'God is slecht en jezus is goed.' Na zijn studies embriologie gaat hij de strijdt aan met God, door leven te gaan scheppen. De lezer raakt langzamerhand bedolven onder een lawine van Christelijke symboliek. Deze symbolen vallen allemaal op hun plaats in een briljant einde waarna je pas echt het boek weet te waarderen.
De afwisseling van het heden en verleden zorgt er voor dat je je gedachten wel helemaal bij het boek moet houden. Elk detail is belangrijk. Je zal hoogst waarschijnlijk nieuwe dingen ontdekken als je het boek opnieuw leest omdat het zoveel onderliggende betekennisen en verbanden heeft. 'De engelenmaker' is zeker aan te raden voor lezers die zich niet laten afschrikken voor een dik boek. Een boek dat je bijblijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten