Literatuuractua

DE RECHTER LEEST GEDICHTEN VOOR OM DRONKEN CHAUFFEURS WAKKER TE SCHUDDEN.

: Geraadpleegd op 30/04/2015

Dit vind ik een zeer interessant artikel omdat deze rechter, die zichzelf een zaag vindt, toch een manier gevonden heeft om chauffeurs duidelijk te maken welk leed ze aanrichten door dronken achter het stuur te kruipen. Het verdriet en de leegte die bij de betrokken families achterblijven is nooit meer goed te maken. Als deze  boodschap aankomt door het voorlezen van een waar verhaal in de vorm van een gedicht, moet deze methode zeker verder aanbevolen worden bij de collega rechters. De dag van vandaag kan er niet genoeg nadruk gelegd worden dat een glaasje drinken achter het stuur de rest van  je leven negatief kan beïnvloeden en spijt dan te laat komt.
 

VERKOOP VAN e-BOOKS IN EERSTE KWARTAAL MET 11% GESTEGEN
http://www.hln.be/hln/nl/4124/Multimedia/article/detail/2301316/2015/04/27/Verkoop-van-e-books-in-eerste-kwartaal-met-11-procent-gestegen.dhtml
:geraadpleegd op 30/04/2015

De stijging van verkoop van de e-books is in onze maatschappij normaal. Meer en meer wordt alles digitaal weergegeven. De oudere generatie hebben misschien nog de voorkeur een boek in handen te hebben, maar in de toekomst zullen deze boeken langzamerhand verdwijnen. Persoonlijk vind ik de e-books een goede vooruitgang. Je kan heel gemakkelijk een dik boek of zelfs meerdere boeken  in je handtas of koffer stoppen. Je hebt steeds een kleine bibliotheek in je bagage of bij de hand zonder plaatsgebrek. Vooral niet te vergeten is het ook zeer milieuvriendelijk. Ook  ben ik voorstander om  de leerboeken in school geleidelijk aan te vervangen door e-books. Weg met de zware boekentassen en rugproblemen, weg met het probleem van boeken thuis vergeten. De e-books hebben uiteindelijk niets als voordelen. Ook stellen we vast dat bibliotheken stilaan verdwijnen. Zullen onze kinderen later nog handboeken lezen?                                                       
De vergelijking van verkoop in dit artikel is echter niet realistisch, omdat nog maar 42% van de beschikbare boeken als e-books verkrijgbaar zijn  en het cijfer onrealistisch is door de piraterij. De vergelijking kan pas realistisch zijn als ook 100% van de boeken in e-books op de markt beschikbaar zijn en ze het illegale downloaden onder controle kunnen houden.
Anderzijds vind ik het nog altijd belangrijk dat handboeken niet helemaal verdwijnen. Dit is blijvend materiaal, terwijl op de pc kan steeds alles gewist worden.
 
 
VOOR HET EERST IN ANIMATIEFILM GEGOTEN : DE GESCHIEDENIS VAN LEOPOLD I, KONING DER BELGEN.
http://www.hln.be/hln/nl/945/Film/article/detail/2293931/2015/04/21/Voor-het-eerst-in-animatiefilm-gegoten-de-geschiedenis-van-Leopold-I-koning-der-Belgen.dhtml
:geraadpleegd op 30/04/2015
Dit artikel sprak me onmiddellijk aan omdat ik dit een super idee vind om het ontstaan van België in een animatiefilm te gooien. Want eerlijk, hoeveel mensen kennen deze geschiedenis nog? In de klas wordt deze toch niet onbelangrijke leerstof meestal ook nogal saai gegeven. Door zo een film waar de geschiedenis humoristische en karikaturaal wordt verteld, wordt de interesse zeker meer gewekt en zal die geschiedenis vooral beter begrepen worden en is de kans zeker groter dat je ze niet zo snel zal vergeten.
Ik ben zelfs voorstander dat er meer filmlesmateriaal zou moeten bestaan, zodat vooral geschiedenis in een verhaal gestoken veel boeiender zal overkomen en meer leerlingen met plezier naar deze les zullen gaan. Zeker als je weet dat heden de leerlingen worden overladen met datums en feiten die ze achteraf in massa moeten van buiten leren (en achteraf toch grotendeels weer vergeten). Bij het visueel zien van de leerstof blijft deze zeker beter in het geheugen en kan men achteraf bij het studeren van de leerstof steeds bij ieder feit en of datum een beeld plakken.
De bib die de buurt moest beter maken
:geraadpleegd op 30/04/2015
Dit artikel heb ik geraadpleegd op 05/05/2015 om vorig artikel te kunnen verduidelijken. Verder ga ik wel niet in op dit artikel, omdat ik het te economisch vind.
Ik heb dit artikel gekozen omdat mij vooral eerst de foto opviel. Een gigantisch zeer opvallend modern complex tussen oudere gebouwen. Naar verluid was dit voordien een beruchte buurt voor drugsdealers en dronkenlappen. In principe werd verwacht  het probleem van deze overlast op te lossen door de bouw van de bib, waarin ze blijkbaar niet in zijn geslaagd. Logisch niet? Het is niet omdat ze hier een miljoenen complex neerzetten dat daardoor ineens geen dealers en dronkaards meer aanwezig zijn. Deze gaan nu uiteraard in de eerste plaats een andere buurt onveilig maken. Hoe dom kan je zijn met te denken dat door deze bouw ineens het probleem is opgelost. Dit moet wel anders worden aangepakt.
Anderzijds zo een duur complex als bibliotheek te bouwen, wetende dat de meeste gemeenten een financieel tekort hebben, valt zeker niet in goede aarde bij de bevolking. Wie betaalt tenslotte de tekorten? De bevolking via hun gemeentebelastingen uiteraard. Dan nog het feit dat de gemeenten vanaf 2016 niet meer verplicht zijn een bibliotheek open te houden maakt nogmaals duidelijk dat heel dit project een verspilling was.
 (laatste artikel: keuze-onderdeel)
 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten